Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Nerez
aktivní v letech: 1981 - 1994

Legendární folková skupina. Vznikla spojením písničkářského dua Vřešťál-Sázavský se zpěvačkou a kytaristkou, tehdy ještě studentkou španělštiny na filozofické fakultě, Zuzanou Navarovou. Navarová posunula hranice českého folku na úroveň opravdové World Music (využití lationskoamerických vlivů dávno předtím, než totéž světově proslavilo zpěvačku Sade). Koncem 90.let na Nerez personálně i stylově navazuje skupina Neřež (jádrem je duo Vřešťál-Sázavský). Zuzana Navarová se ještě více odklání od folkového schematu, reprezentovaného duem Vřešťál-Sázavský, a koncem 90. let vystupuje v duu s kolumbijským hudebníkem Ivánem Gutiérrezem, pak s vlastní skupinou KOA, nicméně Nerez občas ožíval na živých vystoupeních. Po smrti Navarové r. 2004 se logicky rozpadá, ale r. 2019 se překvapivě vrací se zpěvačkou Lucií Šoralovou.


Obsazení:

Andrej Kolář  (1981-1985)
Zuzana Navarová  (1981-1994) , zpěv, panova flétna, rytmické nástr.-ost.
Vít Sázavský  (1981-1994) , zpěv, kytary, housle, akordeon, panova flétna
Zdeněk Vřešťál  (1981-1994) , zpěv, kytary, foukací harmonika
Vladimír Vytiska  (1982-1991) , kontrabas
Václav Bratrych  (1988-1994) , saxofony, flétna, perkuse
Pavel Plánka  (1990-1994)
František Raba  (1990-1994)
Michal Röhrich  (1994-1994)
Lucia Šoralová  (od r.2019) , zpěv

Diskografie:

Masopust , Panton 1986 ,
Na vařený nudli , Panton 1988
Ke zdi , Panton 1990
Nerez v Betlémě , Monitor 1993 ,
Stará láska Nerez a vy , Monitor 1993 ,
Co se nevešlo (pozdní sběr) , Monitor/EMI 2001
Zlom , Warner Music 2019

kompilace / živé nahr.:

Nerez antologie , Monitor/EMI 1995
Nej nej nej , Monitor/EMI 2001

samplery apod.:

Tisíc dnů mezi námi , Supraphon 1985 ,

SP / EP:

Imaginární hospoda EP , Panton 1986 ,

Ukázka:


Odkazy:



Poslední aktualizace 06.05.2019 www.Czechmusic.net