Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Blue Effect
aktivní od roku 1968

Legendární rocková formace, založená roku 1968 trojicí Jiří Kozel (bg), Vladimír Mišík (voc,gt) a Vlado Čech (dr), ke které se v témže roce připojil kytarista Radim Hladík. Od počátku snaha navázat na progresívní rockové směry světové scény od R&B přes jazzrock po artrock typu britských Yes. V 80. letech upadá do šedivé kombinace pop- a hardrocku a pomalu se vytrácí ze scény. Přesto je Radim Hladík dodnes jedním z našich nejuznávanějších kytaristů. Hladík učinil několik pokusů o obnovení skupiny, poslední v roce 2004 (ale již se zcela novými hudebníky). Skupina se v průběhu své činnosti několikrát přejmenovala (původní Blue Effect musel být z politických důvodů změněn na český Modrý efekt, pak M.Efekt, a po roce 1988 zpět na Blue Effect)


Obsazení:

Miloš Svoboda  (1968-1969) , kytary, foukací harmonika, varhany, zpěv
Vladimír Mišík  (1968-1970) , zpěv, flétna, perkuse, kytary, foukací harmonika
Jiří Kozel "Mužík"  (1968-1972) , baskytara, zpěv, zvony
Vladimír Čech "Vlado"  (1968-1985) , bicí, perkuse, rytmické nástr.-ost.
Radim Hladík  (od r.1968) , kytary, syntezátory, sitár
Lešek Semelka  (1970-1981) , zpěv, klávesové nástr, syntezátory
Josef Kůstka  (1972-1975) , zpěv, housle, baskytara, doprovodný zpěv
Fedor Frešo  (1975-1977) , baskytara, mandolína, zpěv, perkuse
Oldřich Veselý  (1975-1979) , zpěv, klávesové nástr
Josef Havlíček  (1982-1984) , bicí, zpěv
Radek Křemenák  (1982-1985) , baskytara, zpěv
Oldřich Kellner  (1982-1987) , kytary, syntezátory, zpěv
Luboš Manda  (1985-1990) , klávesové nástr
David Koller  (1988-1990) , bicí
Luboš Pospíšil  (1988-1990) , zpěv
Václav Zima  (od r.2004)
Jan Křížek  (od r.2004)
Vojtěch Říha "Wojttech"  (od r.2004)

Diskografie:

Coniunctio , Supraphon 1970 ,
Meditace , Panton 1970 ,
Kingdom Of Life , Supraphon/Artia 1971
Nová syntéza , Panton 1971 ,
Modrý efekt & Radim Hladík , Supraphon 1974 ,
Nová syntéza II , Panton 1974 ,
Svitanie , Opus 1977 ,
Svět hledačů , Panton 1979 ,
33 , Supraphon 1981 ,

kompilace / živé nahr.:

Špejchar 1969-1991 ( Mišík, Vladimír ) , Supraphon 1993
Beatová síň slávy , Supraphon 2004
Blue Effect 1969-1989 , Supraphon 2009
Acoustic/Time , Supraphon 2012

samplery apod.:

Staré pověsti české , Supraphon 1976

SP / EP:

Fénix / Stroj nanic , Supraphon 1969 ,
El Dorado / Dívko z kamene , Supraphon 1973
Fotka / Ptáky, když kroužkujou, pouštěj ( Semelka, Lešek ) , Panton 1979 ,
Šaty z šátků / Nemám rád ráno dým ( Semelka, Lešek ) , Panton 1979 ,
Žena v okně / Známe se dál ( Semelka, Lešek ) , Supraphon 1980
Něžná / Záhada jmelí , Supraphon 1983 ,
Doktor / Čajovna , Supraphon 1987 ,
Kampa / Úhel pohledu , Supraphon 1989

Ukázka:


Odkazy:



Poslední aktualizace 16.09.2018 www.Czechmusic.net