Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Orchestr Gustava Broma
aktivní od roku 1940
  brom.jpg

Gustav Brom byl jazzový dirigent, skladatel, hudebník a zpěvák. Roku 1940 založil v Brně jazzový bigband, v následujícím půlstoletí jedno z vůdčích těles ve svém žánru u nás. Orchestr prošel mnoha proměnami od vstřebávání soudobých stylů (bop,cool, jazzový west coast) přes vlastní progresívní tvorbu až po dixieland i zcela komerční taneční hudbu v 70. letech. Vedle nepříliš zajímavé spolupráce s předními popovými zpěváky (Gott, Korn, Vondráčková, sestry Elefteriadu aj.) stojí za zmínku účast na prvních albech sourozenců Ulrychových.


Obsazení:

Gustav Brom-Frkal  (1940-1995) , dirigent
Milan Ulrich  (1943-1943, 1949-1954)
Jan Kulíšek  (1947-1963)
František Navrátil  (od r.1947) , saxofony, klarinet
Stanislav Veselý  (1953-1966)
Jaromír Hnilička  (od r.1956) , trubky
Václav Skála  (1958-1986) , perkuse, bicí
Zdeněk Novák  (1959-1973) , saxofony, flétna
Josef Audes  (od r.1959) , saxofony
Oldřich Blaha  (1960-1965)
Helena Blehárová  (1964-1968)
Josef Blaha  (1965-1973) , klávesové nástr, hoboj
Miloslav Petr  (od r.1966) , saxofony
Mojmír Bártek  (od r.1967) , trombon, aranžmá
Igor Vavrda  (od r.1972) , el.kytara, klávesové nástr, perkuse
Jan Hubáček  (1974-1981) , baskytara, kontrabas
Milan Vidlák  (1974-1984) , klávesové nástr, klavír
Jindřich Šmek  (1976-1979) , trubky
Dušan Húščava  (od r.1985)
Jan Formánek, trombon
Věra Martinová-Šolínová
Milan Michna, trubky

Diskografie:

Gery Scott , Supraphon 1960
Orchestr Gustava Broma , Supraphon 1963
Gustav Brom Jazz , Supraphon 1965
Chvíle lásky , Supraphon 1969
Manyard a Gustav , Supraphon 1969
Chvilka pro písničku , Supraphon 1970
Moravská svatba , Supraphon 1975
Audio-Foiré 77 , Supraphon 1977
Polymelomodus , Supraphon 1977
Tancujte s nami 1-5 , Opus 1977
Gustav Brom hraje swing , Supraphon 1978
Yesterday's song , Opus 1984

kompilace / živé nahr.:

(nejen) tichý hlas ( Ulrychová, Hana ) , Supraphon 2006 ,

samplery apod.:

Aerotaxi / ... , Supraphon-Artia 1965
Československý jazz 1965 ( Jazzové kvarteto Ladislava Gerhardta ) , Supraphon 1966
Zlatý slavík 1969 ( Vox ) , Supraphon 1970
Obelisk , Supraphon 1978 ,

SP / EP:

Teta Klára / Slunečník ( Nerušilová, Věra ) , Supraphon 1964
Vůně / Don't You Break It Again ( Ulrychovi, Hana a Petr ) , Supraphon 1970
Ideál / Chtěl jsem hledat čistou studánečku ( Ulrychovi, Hana a Petr ) , Panton 1972
Orlí hnízda / Visuté zahrady Semiramis ( Ulrychovi, Hana a Petr ) , Panton 1973
Být slunce ma tvých víčkách / Hra zvaná láska ( Špinarová, Věra ) , Supraphon 1975

spoluúčasti:

Hej, dámy, děti a páni ( Ulrychovi, Hana a Petr ) , Panton 1972 ,
Modré království ( Martha a Tena Elefteriadu ) , Panton 1973
Nikola Šuhaj loupežník ( Ulrychovi, Hana a Petr ) , Panton 1974 ,
Pavel Novák ( Novák, Pavel ) , Panton 1974
Pojďte dál, chci být chvíli s vámi... ( Ulrychová, Hana ) , Panton 1976
Jazzový dům ( Kerndl, Vladimír ) , Surf 1995

Ukázka:


Odkazy:



Poslední aktualizace 03.11.2019 www.Czechmusic.net