Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Lipa, Peter
aktivní od roku 1963

slovenský bluesový zpěvák. Amatérské začátky v Bratislavě s vysokošolskou studentskou kapelou Struny r. 1963. V r. 1967 další studenská kapela Istropolitana, kde zpívá písně Raye Charlese. V letech 1967-68 zpíval ve významné skupině Blues Five, poté prošel mnoha dalšími kapelami a spolupracoval s významnými osobnostmi československé i evropské jazzové a bluesové scény (Dežo Ursíni, Gabriel Jonáš, Emil Viklický, a hlavně Luboš Andršt s nímž založil Blues Band aj.) V 80.letech považován ve svém žánru za absolutní evropskou špičku. Od 90. let vystupuje s vlastními projekty, vždy složenými ze skvělých hudebníků. Dodnes má prominentní postavení na slovenské bluesové a jazzové scéně, nebojí se ani spolupráce např. s popovou hvězdou Janou Kirschner.

osobní data včetně spoluúčastí na nahrávkách jiných skupin


Diskografie:

Blues z lipového dřeva , Supraphon 1984 ,
Neúprosné ráno , Opus 1984
Naspäť na stromy , E.W.P. 1995
Boogie Up , Polygram 1997
Spirituals , Rádio Bratislava 1997
Čierny Peter , BMG Ariola 1998 ,
La La La , Opus 1998
Bistro , BMG Ariola 2000
V najlepších rokoch , Millenium Records 2001
Beatles In Blue(s) , East West Promotion/Indies 2002
Lipa spieva Lasicu , East West Promotion 2005
Lipa 68 , East-West Promotion 2012
Návšteva po rokoch , Lipa, distr. Indies Scope 2013
Slovenské evergreeny , Lipa, distr. Indies Scope 2018
Dobré meno , Lipa, distr. Indies Scope 2019
Večerný hosť , Peter Lipa 2020

kompilace / živé nahr.:

Live In Hungary , Gramy 2004
Live in Akropolis Prague , Indies Records 2005
Gold , Opus 2006
Live In Blue Note , Blue Note, distr. Indies Scope 2012
Podobnosť čisto nahodná , Pavian Records 2017

samplery apod.:

Slovak Jazz '97 , Slovak Music Fund 1997
Možnosti Indies Records 2005 , Indies Records 2005 ,

SP / EP:

spoluúčasti:

Pop scop ( Burčiak ) , Opus 1981
Škrtni, co se nehodí ( Blues Band ) , Supraphon 1987
Blues Office ( Blues Band ) , Supraphon/Artia 1988 ,
Svíčka a stín ( Koubková, Jana ) , Panton 1992

Odkazy:



Poslední aktualizace 11.12.2020 www.Czechmusic.net