Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Abraxas
aktivní od roku 1976
  abraxas2005.jpg
  Abraxas r. 2005

rocková kapela kytaristy a zpěváka Slávka Jandy, bratra Petra Jandy z Olympicu. Zal. 1976, po pěti letech stylového hledání mezi art-a hardrockem vydávají několik velmi dobrých desek s českou variací na novovlnné téma, čerpající z reggae (a tím místy připomínající Police), později z dalších etnických vlivů. Po albu Šťastnej blázen se skupina rozpadá, členové hrají v jiných skupinách nebo mají vlastní sólové projekty (Janda-Yandim Band a Panta Rhei s Janou Koubkovou; Imrich-Tango, Alarm, Factory; Ditrich-Babalet, Hypnotix). V roce 1995 obnovují činnost.


Obsazení:

Ivan Sekyra  (1976-1977) , kytary
Jiří Cendra  (1976-1977) , klávesové nástr
Miroslav Imrich  (1976-1983, od r.1994) , klávesové nástr, zpěv
Ivan Pelíšek  (1976-1983, 1994-2010) , bicí, perkuse
Antonín Smrčka  (1976-1988) , baskytara
Bohuslav Janda  (od r.1976) , kytary, zpěv, vedoucí, doprovodný zpěv
Oldřich Wajsar  (1979-1979)
Vladimír Boháček  (1979-1987) , baskytara
Josef Přib  (1980-1981) , klávesové nástr, syntezátory
Vladimír Padrůněk  (1981-1981) , baskytara
Michal Ditrich  (1981-1987) , baskytara, zpěv
Lubomír Nohavica  (1981-1989) , klávesové nástr, zpěv, doprovodný zpěv
Jaroslav Trachta  (1983-1986) , saxofony
Ladislav Sosna  (1983-1987) , bicí, perkuse
Petr Kumandžas  (1987-1987) , bicí
Vítek Švec  (1987-1987)
Imran Musa Zangi  (1987-1987) , perkuse
Josef Vondrášek "Mrak"  (1987-1987) , zpěv
Jaroslav Raušer  (1987-1987) , conga
Josef Havlíček  (1987-1988) , bicí
Martin Kadnár "Rusák"  (1994-2003)
Zdeněk Chládek  (2003-2010)
Ivan Doležálek  (od r.2010)
David Růžička  (od r.2010)

Diskografie:

Box , Panton 1982 ,
Manéž , Panton 1984 ,
Midnight City , Panton 1985
Šťastnej blázen , Panton 1986 ,
Sado-maso , Forte 1996
Rituál , Sony/Bonton 2000
Retrospektiva , Sony BMG 2003

kompilace / živé nahr.:

Best Of ... (1979-1982) , B&M Music 1994
30 let (DVD) , 2006

samplery apod.:

Disco klub , Panton 1978
Gong 10 , Panton 1983
Gong 11 , Panton 1984 ,

SP / EP:

Cesta jinam , Panton 1977 ,
Tak pojď / Školník , Panton 1977 ,
Ptáci / Vzpoura moogů , Panton 1980 ,
Muž stroj / Praha-Bohumín , Panton 1981 ,
Karel / Měsíc , Panton 1984
Mamut / Faust , Panton 1985
Proužek dýmu (EP) , Panton 1987

Ukázka:


Odkazy:


V Neratovicích 9.4.2013 (Doležálek-Imrich-Růžička-Janda)
  V Neratovicích 9.4.2013 (Doležálek-Imrich-Růžička-Janda)


Poslední aktualizace 08.08.2015 www.Czechmusic.net