Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Progres (2)
aktivní od roku 1968

legendární brněnská rocková skupina. Začátky pod názvem Progress Organization; v důsledku komunistických represí se skupina několikrát přejmenovala (1970 oficiálně ukončena činnost, členové pokračují ve Skupině Jana Sochora, 1977 Barnodaj, poté Progres 2, Progres-pokrok a zpět k Progres 2). Od krátkých progresívně-rockových písniček (v jakési melodičtější moravské odpovědi na pražské Flamengo či britské Cream) se postupně přeorientovali na rozsáhlejší prokomponované scénické projekty se stejným důrazem na hudební, textovou i vizuální složku. Za vrchol jejich tvorby je považována první česká rocková opera Dialog s vesmírem (koncertní premiéra r. 1978). Přes několik významných přestávek v činnosti kapely se původní jádro Kluka-Váně-Pelc dokázalo vždy dát znovu dohromady.


Obsazení:

Emanuel Sideridis "Sidi"  (1968-1971) , baskytara, zpěv
Jan Sochor  (1968-1978) , klávesové nástr, zpěv, klavír, varhany, syntezátory, cembalo
Zdeněk Kluka  (od r.1968) , bicí, kytary, klávesové nástr, foukací harmonika, zpěv, vedoucí, steel/slide kytara
Pavel Váně  (od r.1968) , kytary, mandolína, zpěv
Pavel Pelc  (od r.1972) , baskytara, zpěv, klávesové nástr, doprovodný zpěv
Miloš Morávek  (1978-1983, od r.2005) , kytary
Karel Horký "Daniel Forró"  (1979-1980) , klávesové nástr
Roman Dragoun  (1980-1982, od r.2007) , klávesové nástr, zpěv
Ivan Manolov  (1982-1983, 1992-1995, 2004-2005)
Peter Peteraj  (1984-1984) , kytary
Aleš Bajger  (1984-1987) , kytary, zpěv
Pavlína Dvořáčková  (1987-1990) , zpěv
Dalibor Dunovský  (1987-1991) , baskytara
Milan Nytra  (1987-1991) , klávesové nástr
Mirek Sova  (1987-1991) , kytary
Borek Nedorost  (1992-1995, 2004-2007)

Diskografie:

Progress Organization: Barnodaj , Supraphon 1971 ,
Barnodaj: Mauglí , Supraphon 1978 ,
Dialog s vesmírem , Panton 1980 ,
Třetí kniha džunglí , Panton 1982 ,
Mozek , Panton 1984
Změna , Supraphon 1988
Otrava krve , Panton 1990
Dialog s vesmírem Live , Monitor 1993
Tulák po hvězdách , Indies Scope 2018

kompilace / živé nahr.:

Progres Live , FT Records 2016

samplery apod.:

Gong 11 , Panton 1984 ,

SP / EP:

Klíč k poznání , DIscant 1970

Ukázka:


Odkazy:



Poslední aktualizace 07.11.2018 www.Czechmusic.net