Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Precedens
aktivní od roku 1981

významná česká kapela, která si od dubna 1982 získávala uznání v pražských rockových klubech původně syrovým postpunkovým stylem, postupně směřujícím k novoromantismu. V počátcích byl vedle vedoucího Martina Němce hlavní postavou Jan Sahara Hedl, zpěvák a kytarista s bezkonkurenčním skladatelským potenciálem (viz album Praprecedens s nahrávkami z počátečního období). Další významnou postavou byla zpěvačka Bára Basiková, v té době asi nejlepší rocková zpěvačka v Čechách. Roku 1988 Basiková odchází na sólovou dráhu a skupina pod názvem Precedens po čase mizí ze scény (ve skutečnosti kapela funguje částečně dál pod názvem Basic Beat jako doprovodná skupina Báry Basikové). Koncem 90. let ve značně obměněném složení (bez Basikové) se vracejí k syrovějšímu rockovému projevu. Roku 2005 se vrací i Bára Basiková.


Obsazení:

Jan Hedl "Sahara"  (1981-1984) , kytary, zpěv
Martin Němec  (od r.1981) , klávesové nástr, zpěv, vedoucí, doprovodný zpěv, syntezátory
Mirko Horáček "Ali"  (od r.1981) , bicí, doprovodný zpěv, programování, perkuse
Petr Kohut  (od r.1981) , baskytara, doprovodný zpěv
Bára Basiková  (1982-1988, od r.2005) , zpěv
Ladislav Brom  (1983-1987) , kytary
Petr Kolář  (1985-2005) , zpěv
Luboš Lívanec  (1986-1987) , klávesové nástr
Vladimír Dvořák  (od r.1988) , kytary, zpěv
Pavel Nedoma  (od r.1988) , klávesové nástr, doprovodný zpěv, programování
Jana Badurová  (od r.1989) , klávesové nástr, zpěv, doprovodný zpěv, programování
Jana Benetová  (od r.1989) , zpěv, doprovodný zpěv
Ivan Korený  (1997-1998) , kytary
Tadeáš Věrčák "Tadun"  (od r.1998) , kytary
Petr Henych  (2002-2006) , kytary
Jan Šobr  (od r.2006)
Iva Marešová  (od r.2016)
Adam Stivín, baskytara

Diskografie:

Doba ledová , Panton 1987 ,
Věž z písku , Panton 1989 ,
Pompeje , Panton 1990 ,
La La Lá , Warner Music 1997
Držhudbu! , Popron 2002 ,
ABPOPA , Monitor/EMI 2005

kompilace / živé nahr.:

Dívčí válka , Panton 1990 ,
The Best Of Precedens , Bonton 1996 ,

SP / EP:

Pompeje / Vášeň , Panton 1989

spoluúčasti:

Bára Basiková ( Basiková, Bára ) , Monitor 1991 ,
Šílený pondělí ( Sahara ) , Monitor/EMI 1995 ,

Ukázka:


Odkazy:



Poslední aktualizace 11.02.2018 www.Czechmusic.net