Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Marsyas
aktivní od roku 1973

Výborná folkrocková skupina, v začátcích inspirovaná vokály Crosby, Stills, Nash & Young, později směřující k rocku s dalšími vlivy (blues, reggae), vždy s vytříbeným vkusem a interpretačně na výši. Zakladateli a hlavními postavami byli Zuzana Michnová s Petrem Kalandrou, v počátcích v rovnocenné trojici s Oskarem Petrem, který však po 1. albu odešel. Na prvních nahrávkách též spolupráce s M.Kocábem, O.Soukupem (studiová skupina Pavla Fořta), Emilem Viklickým, Janem Hrubým aj. Po roce 1989 kapela fakticky přestává fungovat a schází se pouze příležitostně; definitivní konec původních Marsyas znamená smrt Petra Kalandry r. 1995. Po roce 2004 Michnová dává dohromady partu muzikantů, kteří nepravidelně vystupují pod hlavičkou Marsyas; pro kompilaci 1978-2004 natočili dokonce jednu novou skladbu, ale aktivita tohoto seskupení je velice sporadická.


Obsazení:

Oskar Petr  (1973-1978) , zpěv, kytary, rytmické nástr.-ost., doprovodný zpěv, flétna
Petr Kalandra  (1973-1985) , zpěv, kytary, foukací harmonika, perkuse, doprovodný zpěv
Zuzana Michnová  (od r.1973) , zpěv, rytmické nástr.-ost., perkuse, doprovodný zpěv
Pavel Skála  (od r.1978) , klávesové nástr, zpěv, kytary
Jiří Vondráček  (od r.1978) , zpěv, kytary, perkuse, klávesové nástr
Jaroslav Petrásek  (1983-1984) , bicí, perkuse
Jaroslav Nejezchleba "Olin"  (1983-1985) , doprovodný zpěv, violoncello, housle, baskytara, perkuse
Jiří Veselý  (1985-1986) , baskytara
David Noll  (1985-1988) , zpěv, klávesové nástr
Václav Bratrych  (1986-1986) , saxofony
Petr Pokorný "Kulich"  (1986-1988) , steel/slide kytara, kytary
Jiří Chlumecký  (1986-1988) , bicí, programování, sekvencéry
Petr Michalík  (1987-1988) , baskytara
Petr Roškaňuk  (1987-1988) , kytary
Pavel Pulkert  (1987-1988) , bicí
Jiří Charypar  (od r.2004)
Jiří Zelenka  (od r.2011) , bicí
Jakub Zítko, klávesové nástr

Diskografie:

Marsyas , Supraphon 1978 ,
Kousek přízně , Supraphon 1982 ,
Jen tak , Supraphon 1984 ,

kompilace / živé nahr.:

Marsyas 1978-2004 , Supraphon 2004
V mýdlových bublinách , Galén 2012 ,
La Fabrika / Praha ( Michnová, Zuzana ) , Galén 2014

samplery apod.:

Koncert pro chmelojedy , Supraphon 1981
20 let Porty , Supraphon 1986

SP / EP:

Podzimní sen / Zní , Panton 1974
Vyznání / Ondřej ( Pražský výběr ) , Panton 1977
Mini jazz klub 17 ( Pražský výběr ) , Panton 1978
Ten muž / Horský lázně , Supraphon 1983 ,
Velkoměsto / Zítra ti řeknu , Supraphon 1986 ,

spoluúčasti:

Žízeň ( Pražský výběr ) , Panton 1978 ,
V přítmí ( Michnová, Zuzana ) , Supraphon 1989 ,

Ukázka:


Odkazy:



Poslední aktualizace 08.10.2017 www.Czechmusic.net