Czechmusic.net
... průvodce českou a slovenskou hudbou...

Synkopy (61)
aktivní v letech: 1960 - 1990

spoluzakladatelé brněnské rockové scény na počátku 60.let. Vedle M. Efektu a Olympicu představitelé klasické české (resp. česko-moravské) rockové školy přelomu 70. a 80. let. V počátcích vystupují pod názvem Synkopy 61 a hrají převzatou taneční hudbu; kolem r. 1966 se přiklánějí k west-coastovému stylu inspirovanému Beach Boys. S příchodem Veselého se pak dále posouvají k melodickému hardrocku, artrocku až symfonickému rocku, kolem r. 1980 vypouštějí číslovku z názvu a stávají se v podstatě doprovodnou kapelou O. Veselého. Občas trpí trochu křečovitou snahou o "velké umění", nicméně řada Veselého kompozic patří do zlatého fondu českého artrocku. Skupina končí profesionální činnost v roce 1990. Od roku 1991 se setkává původní obsazení Synkop (z doby před O. Veselým) znovu pod názvem Synkopy 61 k příležitostným koncertům.


Obsazení:

Petr Fischer  (1960-1961)
Miloš Orság  (1960-1962)
Pavel Smílek  (1960-1965)
Pavel Pokorný  (1960-1966, 1968-1986) , varhany, kytary, housle, zpěv, klavír, zvony, klávesové nástr, doprovodný zpěv
Petr Směja  (1960-1981) , kytary, zpěv, vedoucí, doprovodný zpěv
Jiří Rybář  (1960-1990) , bicí, zpěv, doprovodný zpěv, perkuse, syntezátory, vedoucí
Jan Čarvaš  (1961-1980) , baskytara, zpěv, doprovodný zpěv
Antonín Smílek  (1964-1965)
Pavel Váně  (1966-1968) , kytary, zpěv
Michal Polák  (1966-1979) , zpěv, kytary, rytmické nástr.-ost., perkuse, doprovodný zpěv
Oldřich Veselý  (1974-1975, 1979-1990) , doprovodný zpěv, zpěv, klávesové nástr
Vratislav Lukáš "Aťa"  (1979-1984) , zpěv, violoncello, kytary, klávesové nástr, doprovodný zpěv, baskytara
Emil Kopřiva  (1981-1983) , kytary, doprovodný zpěv
Miloš Makovský  (1983-1986) , kytary, baskytara, doprovodný zpěv
Vilém Majtner  (1984-1990) , baskytara, kytary, zpěv
Miloš Morávek  (1988-1990) , kytary

Diskografie:

Xantipa , Panton 1974 ,
Formule 1 , Panton 1975
Sluneční hodiny , Panton 1981 ,
Křídlení , Panton 1983
Zrcadla , Panton 1985

kompilace / živé nahr.:

Válka je vůl / The Best Of , FT Records 1995

samplery apod.:

Gong 3 , Panton 1976

SP / EP:

Parte na prodej / Válka je vůl ( Pavlíčková, Vladěna ) , 1968
Bůh lenosti / Casanova , DIscant 1969
A bylo nám hej/... , Panton 1970
Festival , Panton 1972
Robinson / Park , Panton 1973
Kolemjdoucí / Mlha , Panton 1980 ,

spoluúčasti:

Dlouhá noc ( Veselý, Oldřich ) , Panton 1990

Ukázka:


Odkazy:



Poslední aktualizace 15.04.2016 www.Czechmusic.net